Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

www.mglisicva.edu.rswww.mglisicva.edu.rs

      

       Настава у Новој години почиње у уторак, 9. јануара. Прва смена је плава.

     Захваљујемо родитељима који су за наше ученике извели представу "Нова година у шуми". Да овај дан буде испуњен радошћу побинуле су се одељењске заједнице 1-1 и 2-1. (29. децембар 2017. г.)

     Посетили смо Музеј Николе Тесле у Београду. Ученици су видели оригинални Теслин мотор из 1887. године, модел бродића на даљинско управљање, Теслин калем, експеримент „Колумбово јаје“ и мноштво изложених проналазака. Експерименте је приказао наш некадашњи ученик Ненад Матић, студент електротехнике и демонстратор у Музеју Николе Тесле.
    Доживљај смо употпунили посетом Фестивалу науке који је својим постојањем променио начин на који се доживљава наука. Он је одскочна даска помоћу које схватамо да постоје чудни експерименти и истраживања и да око нас постоје људи који их изводе. Фестивал је омогућио ученицима (старијих и млађих разреда) да добију одговоре на многа питања, као и да их поставе. Надамо се да ће данашња активност побудити покретачку искру за истраживање света око себе. (14. децембар 2017. г.)

 13.12.2017.

Ланац толеранције - Данас су уручене пригодне награде за Најтолерантнијег ученика у школи. По одлуци жирија-представника Ученичког парламента, то су НИКОЛА МИЛОВАНОВИЋ,  ученик 4/1 (млађи разреди) и ДОРОТЕЈА ВАСКОВИЋ,  ученица 6/4 (старији разреди). Свечаном уручивању награду присуствовали су предложени ученици свих одељењских заједница.

Велики успех младих математичара

Изабрани најтолерантнији ученициНајтолерантнији су Доротеја и Никола! Честитамо.Најтолерантнији су Доротеја и Никола! Честитамо.

Превенција ризичних облика понашања 

Закон о основном образовању и васпитању

Закон о основама система образовања и васпитања     

Најтолерантнији ученик     

 

   

     Трећи пут за редом наша школа је организовала Породичну квизијаду у оквиру Дечје недеље. У пуној сали Центра за културу, ученици, родитељи и наставници уживали су пратећи надметање породица из седам школа Ваљева и околине. Програм је употпуњен наступом нашег хора и кловнова, а спонзори су обезбедили вредне награде за учеснике. Треће место освојила је ОШ "Андра Савчић" из Ваљева, друго представници Прве школе, а прво место породица са Става. Честитамо победницима, а свима захваљујемо на учешћу и породичној забави.  Погледајте.

 АКТИВНОСТИ НА НИВОУ ШКОЛЕ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ 

„Градимо мостове међу генерацијама - за радост сваког детета“

 

Свечани пријем ученика првог разреда организован јеу среду, 30. августа у 18.30 часова.

       Изазови и искушења са којима се млади суочавају, среда, 24. мај 2017. г. у библиотеци школе у 18.00 часова

       Међународни дан музеја

   Поводом Међународног дана музеја који се сваке године одржава око 18. маја, ученици одељења 7-3 су са предметним наставником Јасмином Ранковић организовали уређење школских паноа представљајући неколико најпознатијих музеја града Париза. Ученици су на француском језику кратако осврнули на начин како се то обележава у целом свету, као и на тему овогодишње Ноћи музеја која се, већ неколико година, одржава и у нашем граду.

    Прочитани основни подаци о музејима града Париза а изложене су и фотографије истих на паноима школе. Истински су се потрудили да на француском језику дочарају лепоту и богатство  француских музеја и њихов значај и место међу светским музејима. Погледајте! 

       Дан школе

    Ове године активности којима обележавамо Дан школе посвећене су лику и делу Милована Глишића, књижевног ствараоца и творца српске сеоске приповетке, чије име носи наша школа. Свако је добио свој део задужења с крајњим исходом да се кроз организовани систем активности покажу битне вредности које Школа негује. А њих је много.

      Разменом књига на нивоу сваког одељења отвара се недеља обележавања Дана школе, последња недеља априла. А онда на сцену ступају наши најталентованији ликовни ствараоци. Из њихових талентованих пера настају радови вредни хвале који украшавају паное наше школе. Наши најмлађи ученици обрадовали су нас и насмејали „Кефалицом“ - асоцијацијама на наслове Глишићевих дела. Сви су уживали и у спортским надметањимa ученика, наставника и родитеља у фудбалу и кошарци. Посебну пажњу привукла је „Нај маска“, дефиле ученика од другог до шестог разреда са маскама Милована Глишића и ликова из његових дела. Стручни жири је доделио дипломе ученицима са најбољим маскама. Овај део програма употпуњен је и презентацијом о животу и раду нашег великог писца. Одељењска заједница одељења IIприпремила је представу „Пролећно коло“ ученицима млађих разреда, а ученици четвртог разреда са својим учитељицама  луткарску представу за предшколце.

     Роботом до знања и вештина присутне је повео наставник Милован Тимотић демонстрирајући кретање робота Драгише кроз лавиринт. Робот Ро био је на услузи ученицима четвртог разреда, будућим полазницима секције за роботе.

    Све активности поводом Дана школе заокружене су свечаним програмом када сви уживају у стваралаштву наших ученика. Овога пута приказан је филм о Миловану Глишићу, дело наших ученика, а полазници драмске и рецитаторске секције извели су драматизацију приповетке „Глава шећера“  и стихове о Глишићу, дела нашег ученика Јована Радосављевића. Програм је зачињен наступом солиста и хора,  а пријем и коктел организован овим поводом  увек је лепо осмишљен. 

 

(петак, 28. април 2017. г.)

       

        Превенција депресије

       Дом здравља Ваљево је у оквиру својих превентивних активности, и области Промоције очувања здравља у широј локалној заједници припремио радионицу Вршњачке едукације на тему Превенција депресије Учествовало је 12 наших ученика седмог разреда, председник Ученичког парламента Наталија Новаковић, социолог Весна Костадиновић и госпођа Тања Видојевић у својству родитеља. 

       (среда, 26. април 2017. г.)

   

       „Упознајмо робота Ро“

        Ученици 4. разреда наше школе присуствовали су часу „Упознајмо робота Ро“ који је наставак пројекта „Роботом до знања и вештина“. Организатор часа је наставник Драган Милисављевић, а извођачи ученици који су обучени у ИС Петница Вељко Давидовић и Немања Савковић. Улога демонстраотра припала је Урошу Лазаревићу, Андрији Крунићу, Вељку Вуковићу и Немањи Јанковићу,  ученицима  петог разреда. Наставак деловања у правцу представљања могућности робота биће његово кретање кроз лавиринт које ће припремити наставник Милован Тимотић са члановима секције за роботику, а акција ће бити изведена у оквиру програма обележавања Дана школе у четвртак, 27. априла.

     Ученици који буду заинтересовани за даље усавршавање биће у прилици да похађају обуку која ће бити организована сваког петка, а почетак је предвиђен за 5. мај. Ценимо да ће полазници нашег курса чинити окосницу секције за роботику у наредном периоду.

(уторак, 19. април 2017. г.

 

           "Покренимо нашу децу"

         Аqua Viva и Министарство просвете, науке и технолошког развоја покренули су програм "Покренимо нашу децу" на основу забрињавајућих података и резултата везаних за физичку активност и здравствено стање деце до којих су дошли истраживачи, како у свету тако и код нас. У среду, 22.марта 2017.г. одржана је презентација тог програма учитељима наше школе.

       Ваљево град без непливача

       Ученици другог разреда наше школе укључени су у пројекат "Ваљево град без непливача". Данас су имали први час пливања у СРЦ Петница.

                                                                                                                                                                                                                                    (уторак, 21. март 2017. г.)

        Роботом до знања.

       Истраживачка станица Петница је организовала курс за наставнике у ученике Роботом до знања. Учествовали су наставник Драган Милисављевић и ученици Вељко Давидовић, шести разред и Немања Савковић, седми разред. Осим непосредне обуке за рад на училу која је одржана 18. марта 2017. године, Истраживачка станица је на себе преузела обавезу праћења и подршке током његове употребе. Након курса Истраживачкој станици Петница њени сарадници ће:

    1. Свим учесницима курса и свим заинтересованим наставницима и ученицима омогућити приступ електронским порталима са ресурсима и простором за форум о питањима употребе Лего учила.
        2. Одговарати на питања и давати подршку у употреби учила.
        3. С времена на време креирати и слати задатке и проблеме које би ученици требало да реше.
        4. Организовати припреме за учешће у Лего лиги, ако буде било заинтересованих.
     5. С времена на време обилазити школе и релаизовати мале радионице, одговарати на питања и слично.Организован је и обилазак учионица, кабинета, лабораторија, библиотеке... 

        Роботом до знања из пера новинара Колубарских.

             Међународни дан река

            Дана, 14. марта 2017. г. ученици продуженог боравка су обележили "Међународни дан река". Говорили су о значају река,  проблемима њиховог очувања и мерама заштите од загађења вода.        

            Умеће комуникације

            Квалитет школске климе је значајан фактор који утиче на мотивацију, постигнућа и задовољство свих учесника у васпитно-образовном процесу, а њен важан елемент је квалитет међусобне комуникације  који школску климу гради као подстицајну, пријатну и мотивишућу за рад, учење и сарадњу.

       Конструктиван комуникацијски приступ одраслих у значајној мери може да утиче на превенцију непожељних облика понашања младих и успостављање  повезаности и међусобног поштовања и уважавања између наставника и ученика, као и међу самим ученицима.

            Са циљем покретања и повећања мотивације и осетљивости у вези са овом темом наставници и родитељи наше школе од 3. марта 2017. г. били су полазници тродневне обуке „Умеће комуникације – како да говоримо да би ученици желели да нас чују и говоре са нама“. Учесници семинара су обогатили своје постојеће искуство, научили да препознају  предности конструктивних приступа и могућности њихове примене у школској пракси. На овај начин ће унапредити своје односе са ученицима у циљу постизања јачег васпитног утицаја и развијања мотивације за учење и напредовање, побољшаће радну ефикасност што доводи  до доживљаја професионалне успешности и задовољства.

            Ослањање на комуникацијска знања и вештине и веће умеће наставника у решавању конфликтних ситуација доприноси бољем вођењу часова одељењске заједнице, јачању колегијалног духа и трансфер знања на друге релације (директор – наставник – школско особље – родитељи ученика), а самим тим и унапређивању васпитно – образовног рада у школи. Неколико фотографија.

        Дана 2. марта 2017. г. одељење 43 било је у посети Народном музеју у Ваљеву, где је са ученицима одржана радионица „Правимо шешир“. Погледајте.

        У складу са "Правилником о правилима понашања ученика у школи", у коме је истакнуто да је ученицима за време часа забрањено коришћење мобилних телефона, у нашој школи су направљене касете за њихово одлагање. Од понедељка, 27. фебруара,  пре почетка часа ученици одлажу своје телефоне у касету на катедри наставника. Кад звони, наставник сачека да их ученици узму и тада напушта час. Тако помажемо ђацима да сву пажњу усмере на наставу и активније учествују у савладавању градива. 

              У четвртак, 23. фебруара, поводом акције "Књига солидарности", ученици Ваљевске гимназије нашој школи су поклонили преко 100 књига. Неколико детаља.

         Први наставни дан у другом полугодишту је понедељак, 13. фебруар 2017. г. Прва смена је црвена.

         Ученици драмске секције са наставницом Надом Пушић спремили су представу поводом школске славе Свети Сава. Одушевљење публике најбољи је показатељ њене необичности. Садржина је изашла из стереотипних прослава у част просветитеља. У центру збивања је савремена породица са свакодневним проблемима и повременим освртом на дело и значај Светог Саве, уз посебну напомену и да данашње генерације не забораве дела наших великана о којима, , или нису ни чули, на пример, за „Маратонце“ Душана Ковачевића.

         Уоквирена химном хора о Светом Сави на почетку и песмом на крају оставила је печат данашњем дану, али и младим  нараштајима да се вредности неких прошлих времена морају преносити и у ова данашња јер заиста вреде! Погледајте детаље.

 Поштовани родитељи,

Позивамо Вас да у периоду од 13. до 28. фебруара 2017. године, између

8 и 14.30 часова дођете и упишете

своје дете у нашу школу.

 вн

 

                  

                 АКО ИМАШ ДОНЕСИ, АКО НЕМАШ ОДНЕСИ  

                 Група младих, волонтери Црвеног крста, уз подршку те организације, Центра за културу и Града, организовала је хуманитарну акцију "Ако имаш донеси, ако немаш однеси", која ће трајати до 10. фебруара. Циљ акције је да се помогне угроженим суграђанима, а свој не мали допринос су дали и ученици наше школе.

                 ДОДЕЛА НАГРАДА ЗА НАСТУПЕ НА ТАКМИЧЕЊИМА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ОД ИГРЕ И НАУКЕ КРОЗ СВЕТ МАТЕМАТИКЕ

                 У петак, 16. 12. 2016. додељене су медаље најуспешнијим такмичарима који су се надметали на турнирима у оквиру пројекта ,,Од игре до науке кроз свет математике" који је Подружница математичара Ваљево спровела ове јесени са подршком Града Ваљева из Локалног акционог плана за децу. Неколико наших ученика се окитило медаљама у више математичких дисциплина и у шаху. Погледајте овде.

               ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА "Помозимо нашим другарима" одржана је  у периоду од 7-15. децембра са идејом скупљања пакетића за ученике којима је помоћ потребна. Прикупљено је чердесет пакетића.

                  ПОСЕТА САЈМУ НАУКЕ

               Данас је отворен Фестивал науке у Београду. Група ученика и наставника наше школе је имала прилику да се увери у истинитост најаве сајма где је организатор истакао: "Ове године рушимо чврста уверења јер доказујемо да авантура откривања и радост испитивања измичу прецизним дефиницијама и ригорозним правилима". Неке од тема које су будиле радозналост и знатижељу наших ученика су:  Од индукције до фреквенције, Еволуција енергије, Марс изблиза, Шта дрво зна, Наука на месту злочина, Од екватора до северног пола, Хемија и њене чаролије...

              Догађај је употпуњен боравком у Београдском планетаријуму кога у току године посети око десет хиљада људи. Инструмент планетаријума је смештен и прилагођен у посебно припремљен оријантални амам из 19. века. Ученици су имали прилику да одгледају рачунарску симулацију дешавања у космосу од Великог праска до међусобног односа Великих кола, Северњаче, небеског екватора... 15.12.2016. г. Погледајте.

                  МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

            Поводом обележавања 16. новембра, Међународног дана толеранције, ученици 7. разреда, чланови секције за француски језик, су извели пригодан програм у холу школе. У томе су им помогли и ученици одељења 23 , који су на балонима написали и нацртали лепе поруке толеранције.

              Такође, ученици 8. разреда, су израдили паное на исту тему, који се налазе у школским ходницима и на француском и српском језику шире идеју толеранције.

Acceptons nos différences, elles sont nos forces!Vive la tolérance!!!

„Прихватимо наше разлике, оне су наша снага! Живела толеранција!!!  

                 УПОЗНАЈМО ПОЛИЦИЈУ

                 Предавање едукативног садржаја су одржали представници МУП Ваљево, 9 и 10. октобра у школској библиотеци. Предавање пратили, учествовали у дискусији и постављали питања ученици петог разреда.

 

                 НАШИ МАЛИ КУСТОСИ

                 Ученици ОШ "Милован Глишић" организовали су изложбу старих предмета у Галерији Народног музеја Ваљево, поводом Дечије недеље. Изложба је названа "Наши мали кустоси", а учествовали су: Теодора Анђелић, Сара Ракић, Наташа Мојсиловић, Михаило Ранковић, Данило Меденица и Матија Ступар. Погледајте.

 

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

3-9. октобар 2016.
НЕЋУ ДА БРИГАМ, ХОЋУ ДА СЕ ИГРАМ!

 Понедељак, 3.10.2016.

-Ликовна изложба млађих разреда "Мој чудесни свет". Учесници: Ученици млађих разреда. Место: Хол школе. Организатор: Марина Вукосављевић, Весна Милинковић, Славица Ђелмаш, Дубравка Радосављевић.

-Луткарска представа „Мачка и миш“ – ученицима 1. и 2. разреда. Време: 4. час у оквиру смене. Организатор: Марина Вукосављевић и ученици одељења IV-3.

Уторак, 4.10.2016.
• СПОРТСКИ СУСРЕТИ у 11часова
Градски турнир у стоном тенису
за ученике од 5-8. разреда свих основних школа Града Ваљева
Место: Прва основна школа Ваљево
Организатор: Прва школа Ваљево

• ЧИК ПОГОДИ КО СЕ ВОЛИ – Арт тема Београд у 12 часова
Поклон представа Града Ваљева 
свим првацима
Поздравна реч Градоначелника, господина Слободан Гвозденовића
Место: Велика сцена Центра за културу Ваљево
Организатор: Центар за културу Ваљево

• Размена играчака (4. час у оквиру смене биће посвећен размени играчака). Учесници: Ученици млађих разреда.

• Предавање " Урнебесна физика " - од 12 часова. Учесници: ученици 5. и 6. разреда. Организатор: Бранко Стевановић
БЕЖИТЕ! УРНЕБЕСНА ФИЗИКА ВАМ МОЖЕ ПОМУТИТИ МОЗАК И НАТЕРАТИ ВАС ДА СЕ ПОТПУНО ЗАЉУБИТЕ У ЊУ! Књига за оне који су луди за физиком и за оне који би радије вукли крокодила за реп него изучавали физику!


Среда, 5.10.2016.
• НЕЋУ ДА БРИГАМ – ХОЋУ ДА СЕ ИГРАМ! У 11 часова
Отварање изложбе дечјих радова и проглашење победника
са ликовног конкурса Центра за културу Ваљево 
Учесници: предшколци и ученици свих основних школа Града Ваљева
укључујући и ученике из свих осетљивих група

• МАТЕМАТИКА ЈЕ СВУДА, у 12 часова
Радионица 
за ученике 2. разреда ваљевских основних школа
Ментор: Марија Јовановић, професор математике
Место: Дечја библиотека Ваљево
Организатор: Матична библиотека ,,Љубомир Ненадовић'' Ваљево

• "Игре без граница" – од 11.30 до 13 часова, спортски дан организован на нивоу школе. Учесници: Ученици петог и шестог разреда. Остали ученици долазе да пруже подршку. Место: Школско двориште. Организација: Наставници физичког васпитања.


Четвртак, 6.10.2016.

• ЖАРГОН, у 12 часова
Радионица 
за ученике 5. и 6. разреда ваљевских основних школа
Ментор: Слађана Ранковић, професор књижевности
Место: Дечја библиотека Ваљево
Организатор: Матична библиотека ,,Љубомир Ненадовић'' Ваљево

• Породична квизијада – од 17 часова, забавно такмичење између одабраних породица на нивоу основних школа Града Ваљева. Место: Велика сцена, Центар за културу Ваљево. Организатор: ОШ " Милован Глишић ".

 

Петак, 7.10.2016.
• Маскенбал "Кад порастем бићу... " – од 12.30 часова. Учесници: Ученици првог и другог разреда. Остали ученици млађих разреда су публика. Место: Школско двориште. Организација: Ивана Стојнић и Славица Ђелмаш.

• "Наши мали кустоси" - од 10 до 15 часова, наши ученици биће "Мали кустоси" и дочекиваће посетиоце Народног музеја и Муселимовог конака. Учесници: Шест ученика осмог разреда. Место: Народни музеј и Муселимов конак

 

СТОП ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ

 

       Јавља се у све млађем узрасту, карактеришу га туче, вређања, вербална и психичка малтретирања, понижења на друштвеним мрежама. Дешава се у школама и може трајно да оштети или уништи нечији живот. То су одлике вршњачког насиља. Сви смо свесни да оно постоји и да поприма све бруталније размере, али како га предупредити, како се борити са њим?

    Подаци Групе за заштиту од насиља и дискриминације при Министарству просвете, науке и технолошког развоја показују да је најзаступљеније вербално насиље – вређање, сплеткарење, давање погрдних имена, исмевање, оговарање, ширење лажи, али је присутно и ударање, отимање, сексуално узнемиравање, снимање без нечијег пристанка и слање узнемирујућих SMS порука. Резулати истраживања, које је спровела ова група показали су да је 44,2 одсто ученика само током последња три месеца доживело неки облик насиља  (47,2  одсто млађих и 42,7 одсто старијих). 

    У превенцији насиља најбоље резултате показују „целошколски“ програми. То су програми који обухватају и укључују све запослене, ученике и родитеље. Разни едукативни, креативни радионицама и трибинама може се пробудити свест о вршњачком насиљу и покренути заједнички пројекат за његово сузбијање.

  „Наставник на делу у превенцији  вршњачког насиља и креирању позитивне школске климе“ назив је семинара који је у нашој школи одржан 23. и 24.8.2016. године за велики број учитеља, наставника и стручних сарадника. Главни циљеви ове обуке су стицање знања наставника о вршњачком насиљу и унапређивање вештина за превенцију вршњачког насиља и креирање повољне школске климе у разреду.

     Наша школа је безбедно место за живот и рад ученика јер предузима бројне мере у превенцији свих облика  вршњачког насиља. Највећу улогу у томе има Тим за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања, али и свакодневни рад свих наставника и стручних сарадника школе. Ово је још један корак у остварењу тог циља.

 

Осмовизија 2016. г.

 

 Важно:

 

 Листа одобрених уџбеника је доступна родитељима на сајту Министарства просвете. Примерци одобрених уџбеника се могу погледати у Првој основној школи у Ваљеву.

 

    Изведена је екскурзија ученика осмог разреда (8. и 9. мај) на релацији  Ваљево - Аранђеловац - Костолац - Сребрно језеро - Голубац - Лепенски вир - Доњи Милановац -Кладово - Ђердап - Ваљево. Било је :-) овако:Екскурзија ученика осмог разреда, 8. и 9. мај 2016. г.Екскурзија ученика осмог разреда, 8. и 9. мај 2016. г.

                         ЗА РОЂЕНДАН ШКОЛИ

     И ове године године крај априла обележен је низом активности поводом Дана школе.

    ПОНЕДЕЉАК, 18.4.2016.

 -  Спортски дан – учесници су ученици трећег и четвртог разреда који својом екипом представљају своју смену. Дечаци су се надметали у фудбалу, а девојчице у игри „Између две ватре“.

-  У библиотеци школе  Весна Костадиновић и Драган Милисављевић одржали су трибину „Изазови и искушења са којима се млади суочавају“ (предности и опасности друштвених мрежа и дигитално насиље) заученике од 5. до 8. разреда и њихове родитеље.

-  Књижевни сусрет „Упознајмо српске писце и дела која учимо“ приредиле су Снежана Ступар и Нада Пушић за ученике 5. и 6. разреда.

    УТОРАК, 19.4.2016.

-  Спортски дан – турнир у фудбалу за ученике од 5. до 8. разреда;

-  Поставка паноа на тему „Допринос Николе Тесле и Михаила Пупина развоју науке и технологије“ (организатор Невена Смолчић).

    СРЕДА, 20.4.2016.

-  Поставка изложбе производа које су направили ученици од 1. до 4. разреда (организатори Зорица Раковић, Дубравка Радосављевић и Олгица Радовановић);

-  Приредбу за бројне госте, наставнике и ученике  припремиле су Нада Пушић и Сања Вилотијевић са полазницима драмске секције наше школе, а чланови хора којим Диригују Милош Савић и Владимир Јанковић употпунили су програм својим музичким наступом.

    ЧЕТВРТАК, 21.4.2016.

-  Гости наше школе били су предшколци обданишта „Бубамара“ који су погледали изложбу радова наших ученика на тему „Ускршња декорација“, представу ученика III2  и излагање чланова наше рецитаторске секије, а затим учествовали у радионицама „Игром и песмом кроз свет маште“ (приредиле Ивана Стојнић и Гордана Меденица и „Креативни кутак“ (приредиле  Данијела Живановић и Јасмина Марковић).

    ПЕТАК, 22.4.2016.

-   Ученици су могли да купе производе који су изложени и тиме учествују у хуманитарној акцији чији ће приход бити усмерен на купвину школског прибора за ученике наше школе који су у процесу инклузивног образовања или потичу из социјално нестимулативне средине .

-   Мултимедијално предавање „Зашто се каже“ за ученике 5. и 6. разреда  одржао је Вук Секач са учениима који похађају продужени боравак,  чиме је на занимљив начин указано на разлоге и путеве настанка речи и израза у нашем језику (медвеђа услуга, крокодилске сузе, ремек-дело, вандализам, Ахилова пета...)

 

Глишић оком основаца и гимназијалаца

     У оквиру иновација у настави и сарадње ученика средњих и основних школа, у петак, 15. априла 2016. г.  кроз корелацију наставе српског језика и књижевности са наставом информатке, ученици седмог разреда наше школе Матија Ступар и Данило Меденица предстаили су у Ваљевској гимназији свој ауторски филм о Миловану Глишићу ученицима 21 специјализованог математичког одељења. 

 Оживео полигон! :-)

Данас је у просторијама Ваљевског шаховског клуба одржано општинско екипно такмичење основних школа у шаху. Екипа наше школе заузела је треће место, а сви чланови екипе су остварили пласман за појединачно првенство ученика основних школа које ће бити одржано у среду, 30. марта 2016. г.                      28. март 2016. г.

     

 У  свечаној сали Скупштине општине, а поводом Дана града Ваљева ђацима генерације уручена  је новчана награда. Најбољим ученицима су се обратили градоначелник Станко Терзић и председник Скупштине града Михаило Јокић. Ђаци генерације су углавном и стипендисти Фонда за младе талентоване ученике и студенте, па је ова награда и нека врста двоструког стимуланса, што је и врло подстицајно за талентоване и марљиве ученике. Међу њима је и Вељко Ускоковић, прошлогодишњи ученик генерације наше школе, а сада ђак првог разреда природно-математичког смера Ваљевске гимназије.                                                             &